Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) jest zwierzęciem bardzo charakterystycznym i dzięki grubej, brązowej sierści, mimo iż jest dużym drapieżnikiem, od zawsze wzbudza sympatię - szczególnie w Polsce, gdzie występuje jako jedyny gatunek z rodziny niedźwiedziowatych. Jak wcześniej wspomniano, jest to potężne zwierzę - dorosłe osobniki ważą nawet do 800 kg. Samce są masywniejsze od samic, jednak i te nie należą do najmniejszych, gdyż ich waga oscyluje wokół 200- 300 kg. Ciąża u niedźwiedzia brunatnego trwa 8 miesięcy i w jej wyniku na świat przychodzi 2- 3 młodych. Poród następuje podczas zimowego snu samicy, zwykle między grudniem a lutym. Małe rodzą się całkowicie niesamodzielne. Pierwsze tygodnie życia spędzają tak mocno wtulone w futro matki, że nawet nie dotykają podłoża, co pozwala im przeżyć w zimnym otoczeniu. W niewoli niedźwiedź brunatny może dożyć nawet 40 lat, jednak na wolności długość życia tego gatunku z reguły nie przekracza 25 lat.

 

Bieszczadniku Drogi konkursu żadnego nie mamy,

Śledź naszą stronę, oczekuj wiadomości,

kciuki najmocniej za Ciebie trzymamy,

byś w następnym zgarnął nasze nowości.