Najważniejsze cechy dobrego termosu na obiad
Obecnie coraz więcej osób stara się zdrowo odżywiać i wybiera jedzenie przygotowywane w domu. Można w ten sposób kontrolować nie tylko zawartość dań, ale też finanse – gotowanie samemu jest tańsze niż stołowanie się w restauracjach. Warto jedynie zainwestować w dobry termos na obiad. Pozwoli on utrzymać optymalną temperaturę posiłku, aby ten był ciepły i smaczny jeszcze kilka godzin po przyrządzeniu. Niestety nie każdy termos spełni te oczekiwania. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę przy jego zakupie.
Dobry termos na obiad przyda się w pracy i na szlaku
Uniwersalny termos na zupę czy danie główne sprawdzi się zarówno w mieście, w pracy, jak również podczas weekendowych wycieczek czy wakacji na campingu. Jest doskonały do utrzymywania w cieple posiłków przyrządzonych w domu. Z takiej opcji bardzo często korzystają osoby, które chcą odżywiać się świadomie bez względu na okoliczności. Również rodziny z małymi dziećmi docenią to, że zawsze mają pod ręką gotowe posiłki do podania głodnym pociechom.
Pojemność termosu – duży czy mały?
Pierwszą rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę, jest pojemność termosu. Zależy ona od tego, ile osób korzysta z termosu i jaki ciężar jesteś gotowy ze sobą nosić. Wśród dostępnych na rynku produktów można znaleźć termosy o pojemności od 0,5 do nawet 2 litrów. Większy będzie odpowiedni dla pary, a mały sprawdzi się dla dziecka.
Materiał wykonania – stal na pierwszym miejscu
Termosy wykonane ze stali nierdzewnej są najbardziej trwałe, ale jednocześnie nieco cięższe od plastikowych. Oczywiście okażą się bardzo dobrym wyborem, bo trzymają ciepło długo, a przy tym nie przewodzą smaków ani zapachów. Są higieniczne i bezpieczne do stosowania z żywnością.
Izolacja termiczna
Bezpośrednio z materiałem konstrukcyjnym i sposobem wykonania termosu wiąże się izolacja termiczna. Im lepsza izolacja, tym dłużej termos utrzyma temperaturę posiłku – nawet przez kilkanaście godzin. Producenci stosują różne zabiegi, aby konstrukcja termosu była solidna i gwarantująca ciepło. Udaje się to np. dzięki podwójnym ściankom z izolacją próżniową. Takie rozwiązanie ma jeszcze inną zaletę, bo pozwala obniżyć ogólną wagę termosu.
Istotne dla utrzymania ciepła w termosie jest też stosowane zamknięcie z uszczelką izolacyjną. Z tym wiąże się kolejna rzecz, cechująca dobry termos, czyli szczelność. Ważne, aby termos nie przeciekał, żeby ciecz z niego nie kapała, co prowadzi do utraty napoju, a także do zalania plecaka czy odzieży.
Szerokość wlewu w termosie obiadowym
Z uwagi na konsystencję dań obiadowych, w termosie na lunch otwór powinien być większy niż w termosie na kawę czy herbatę. Dzięki większemu otworowi można łatwo wydobywać jedzenie przy pomocy łyżki czy widelca (uwaga – dobrze, aby do termosu były dołączone stalowe sztućce, najlepiej na stałe, bo chroni przed ich zgubieniem). Taki termos można też wygodnie umyć.
Niektóre termosy obiadowe składają się z kilku „pięter”. Każde z nich jest niezależne od pozostałych, co oznacza, że można przenosić kilka składników jednocześnie, bez mieszania się smaków i aromatów.